Share This Article
Bomen zijn niet alleen goed voor zuurstof en schaduw, ze zijn ook klimaathelden op een verrassende manier. Bomen nemen ook methaan, een sterk broeikasgas, uit de lucht op. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Vincent Gauci. Hij is milieuwetenschapper aan de Universiteit van Birmingham in Engeland.
Vooral bomen in drogere gebieden blijken ware methaansponzen. Hoog in de boomstam zagen onderzoekers een keerpunt: daar stopt de uitstoot van methaan en begint de opname. Volgens hun berekeningen nemen bossen wereldwijd wel 50 miljoen ton methaan per jaar op, evenveel als alle vuilnisbelten op aarde uitstoten.
Het onderzoek is pas het begin en er valt nog veel te leren
Microben of micro-organismen in de boombast blijken de methaanopruimers te zijn. Ze zetten het gas om in koolstofdioxide (CO2). In warmere streken, zoals de tropen, werken die microben sneller. Tropische bomen nemen hierdoor meer methaan op dan bomen in koudere gebieden. Toch blijven wetenschappers voorzichtig optimistisch. Het onderzoek is pas het begin en er valt nog veel te leren. Maar één ding is zeker: bomen zijn nog belangrijker voor het klimaat dan we ooit dachten.