Share This Article
Stel je voor: je zit op een boot, het is pikdonker, en ineens begint het water om je heen te gloeien. Alsof er een reuzen-nachtlampje onder de zee zit! Dat maken zeelieden al zo’n 400 jaar mee. Ze noemen het “melkzeeën” – mysterieuze plekken waar het water ‘s nachts zacht wit of groenachtig licht geeft. Waarschijnlijk komt dat door miljoenen lichtgevende bacteriën die samen de zee laten oplichten.
De gloed zou iets kunnen vertellen over hoe gezond het zeeleven is
Wetenschappers weten nog niet precies hoe melkzeeën ontstaan, maar ze komen steeds dichter bij het antwoord. Onderzoeker Justin Hudson verzamelde meer dan 400 meldingen, van oude scheepsverhalen tot satellietbeelden. Hij hoopt dat wetenschappers zo op tijd op zo’n plek kunnen zijn om het van dichtbij te bestuderen. De gloed zou iets kunnen vertellen over hoe gezond het zeeleven is – maar dat moet nog worden uitgezocht.
Wat melkzeeën extra bijzonder maakt, is dat ze anders zijn dan de bekende oplichtende golven bij sommige stranden. Daar geeft plankton licht als het wordt bewogen door bijvoorbeeld golven of zwemmers. Melkzeeën stralen juist rustig en constant, soms dagen of zelfs wekenlang. Alsof de zee zelf licht uitzendt. Onderzoekers denken dat dit natuurverschijnsel kan helpen om de oceaan beter te begrijpen. En misschien zelfs iets vertelt over klimaatverandering.